Policjanci wspólnie z inspektorami weterynarii sprawdzają punkty sprzedaży karpia
Policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Gostyniu wraz z Powiatową Inspekcją Weterynaryjną sprawdzają, czy handlowcy na targowiskach i w okresowych punktach sprzedaży przestrzegają przepisów o ochronie zwierząt. Mowa przede wszystkim o przedświątecznej sprzedaży żywych karpi. Pamiętajmy, że karp jak wszystkie inne zwierzęta zasługuje na humanitarne traktowanie.
Kontrole policjantów i inspektorów weterynarii obejmują szczególnie powstające przed świętami punkty handlowe zajmujące się wyłącznie sprzedażą karpia.
Funkcjonariusze zwracają uwagę na kwestie związane ze sprzedażą żywych ryb oraz legalnością ich pochodzenia. Pamiętajmy, zwierzęta też odczuwają ból.
Przenosząc żywego karpia w torbie, jesteśmy zobowiązani zapewnić mu wystarczającą ilość wody i miejsca. Rybę należy uśmiercić humanitarnie, tak aby oszczędzić jej zbędnego bólu i stresu.
W przypadku ujawnienia nieprawidłowości związanych ze sprzedażą żywych ryb policjanci apelują o kontakt pod numerem alarmowym 112. Ustawa o ochronie zwierząt za znęcanie się nad zwierzęciem przewiduje karę do 3 lat pozbawienia wolności, a w przypadku szczególnego okrucieństwa, kara ta wzrasta do 5 lat.
Inspektorzy weterynarii podczas kontroli punktów handlu zwracają w szczególności uwagę na warunki, w jakich przetrzymywane są karpie oraz sposób ich uśmiercania.
Baseny i zbiorniki, w których znajdują się ryby, powinny zapewniać im właściwe warunki bytowania. Transportowanie i przetrzymywanie ryb w pojemnikach pozbawionych wody, czy też przenoszenie ich w workach foliowych nie jest humanitarnym traktowaniem zwierzęcia.

